Sporazum o smanjenju globalnog zagrevanja

Na osnovu uvida u sadržaj završnog dokumenta, mediji ocenjuju da on predstavlja čudo u odnosu na ono šta je moglo da se desi, ali i katastrofu ako se uporedi s onim šta je zaista neophodno učiniti

klima-data

Prema izveštajima agencija
Pariz – Na samom izmaku najtoplije godine u istoriji Zemlje i nakon višegodišnje diskusije pod okriljem Ujedinjenih nacija, u kojoj je neretko zagovaran interes bogatih zemalja nauštrb siromašnih, čovečanstvo je ipak juče odlučilo da prevaziđe kratkoročne interese, ohladi usijane glave i – ohladi planetu. Dve nedelje pregovora delegacija iz 195 zemalja na Međunarodnoj konferencije o klimi u Parizu izrodile su dokument čiji je ključna ideja umanjenje efekta staklene bašte izazvanog ljudskim faktorom, s ambicioznim ciljem da se porast globalne temperature ograniči na ispod dva Celzijusova stepena, s tim da se teži ka spuštanju tog praga na 1,5 stepeni.

Cilj da se porast globalne temperature ograniči na ispod dva Celzijusova stepena, s tim da se teži ka spuštanju tog praga na 1,5 stepeni

 

Iako je do kraja bilo neizvesno da li će do dogovora zaista doći, svetski mediji su javljali da atmosfera u završnici klimatskog samita u Parizu nedvosmisleno ukazuje na to da su ovog puta političari stavili sudbinu životne sredine na prvo mesto i da sporazum prihvataju i one zemlje koje su najviše zatezale u ranijim sličnim pokušajima. Radosnu vest je saopštio francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus: „Imamo sporazum!”

Jučerašnji dan je inače obeležilo nekoliko obrta i odlaganja konačne odluke o sudbini samita. Iako je sve trebalo da bude završeno nešto posle podneva, doneta je neočekivana odluka o pomeranju diskusije za kasno posle podne. Kako primećuje izveštač londonskog „Gardijana”, praksa da gotovo nijedna sesija na samitu u Parizu ne počne tačno na vreme preslikana je i na samu završnicu konferencije. Iako prethodno pomeren za nekoliko sati, početak diskusije o završnom dokumentu je takođe kasnio. Prosuđujući po govoru tela, izveštači s lica mesta su preneli utiske da među učesnicima preovladava dobro raspoloženje.

Ranije u toku dana francuski predsednik Fransoa Oland je pozvao predstavnike zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi da preduzmu „odlučujući” korak i usvoje „istorijski akt” o ograničavanju globalnog zagrevanja. „Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj”, poručio je Oland ministrima i delegatima.

„To će biti prvi univerzalni sporazum u istoriji pregovora o klimi”, zaključio je predsednik Oland.

Prisutnima je nacrt sporazuma prethodno predočio francuski šef diplomatije Loran Fabijus, koji je u toku trajanja samita lično predsedavao većinom plenarnih sednica. Učesnicima iz 195 zemalja nacrt sporazuma predat je uz aplauz. On je rekao da predloženi sporazum ima za cilj da se porast globalne temperature ograniči na ispod dva Celzijusova stepena, s tim da se teži ka spuštanju tog praga na 1,5 stepeni.

Cilj da  se porast globalne temperature ograniči na ispod dva Celzijusova stepena, s tim da se teži spuštanju tog praga na 1,5 stepeni. Foto Rojters 

Fabijus je dalje istakao da je sporazum pravno obavezujući i da je „istorijska prekretnica”, opisavši ga kao pravedan, trajan, dinamičan i izbalansiran, navode agencije.

Kako je precizirao, nacrtom sporazuma je predviđeno finansiranje za zemlje u razvoju do 2020. godine u visini od 100 milijardi dolara godišnje, kao i petogodišnje revizije nacionalnih planova za smanjenje globalnog zagrevanja.

Ranije je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun održao nadahnut govor, pozvavši učesnike samita o klimi da usvoje konačni sporazum o borbi protiv globalnog zagrevanja, uz poruku da „milijarde ljudi zavise od njihove mudrosti”.

„Došlo je vreme da se prizna da se nacionalnim interesima najbolje služi tako da se deluje u međunarodnom interesu”, istakao je prvi čovek UN.

On je dodao: „Moramo da radimo onako kako diktira nauka. Moramo da zaštitimo planetu koja nas održava. Potrebno je da se svi uključimo u to”.

I najuticajniji svetski mediji su s velikom pažnjom pratili dvonedeljni samit u Parizu. Sporazum „Gardijan” sumira ovako: „U odnosu na ono šta je moglo da se desi, ovo je čudo. U odnosu na ono kako bi trebalo da bude ovo je katastrofa”.

 

Izvor: Politika

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x