Kako izabrati najbolju ponudu kada prodajete kuću ?

Odlučili ste da prodate svoj stan ili kuću i nakon nekog vremena stiže vam i prva ponuda. To je dugo očekivana punuda, vi ste uzbuđeni zbog toga i u iskušenju ste da prihvatite odmah prvu ponudu koju ste dobili. Ili ste spremni da prihvatite najvišu ponudu odmah?

Ali ono što je najbolje za vas je da povučete ručnu i da na trenutak zastanete i pažljivije proučite ponude koje dobijate. Trebalo bi da uzmete u obzir mnogo više faktora od samo ponuđene cene. Trebalo bi da se odlučite za ponudu koja vama najviše odgovara, a to ne mora uvek da znači i najviša cena.

Bilo da tržište na kom se nalazite favorizuje prodavce ili kupce, uvek je preporuka da dobro analizirate situaciju u kojoj se nalazite. Kada je u pitanju tzv. “prodavčevo tržište” očekivano je da primite veliki broj ponuda za vašu nekretninu. To je naravno i vaš san, jer na taj način ćete sigurno obezbediti uslove prodaje koje vi želite.   Ali ukoliko se nalazite na tzv. “kupčevom tržištu” to najčešće  nije  slučaj.  Jedini  način  da  na  “kupčevom  tržištu”  dobijete  više  ponuda  jeste  da posedujete nekretninu izuzetnog kvaliteta i lokacije, te ćete na taj način ipak imati više mogućnosti za odabir.

Ovaj članak će vam navesti samo neke od stvari koje morate uzeti u obzir, a odnose se na uslove prodaje na koje morate obratiti pažnju.

  1. Obratite pažnju na troškove prodaje

Neophodno  je  da  znate  da  li  ćete  troškove  prodaje  uračunati  u  ponuđenu  vrednost  vaše nekretnine.

Kupac može da traži da učestvujete zajedno u raznim administrativnim troškovima  ili da mu odobrite određeni popust na traženu cenu. Zato je veoma krucijalno da obratite pažnju na ugovor koji potpisujete i na uslove koje dogovarate.

Troškovi nakon prvog razgledanja. Ponekad prodavac ne shvata, ali razgledanje kuće ili stana je veoma često tamo gde će biti i druge runde pregovora. Na taj način će kupac otkriti neke nove informacije, oštećenja i bitna pitanja za koje ne bi na neki drugi način saznao. Kada se to desi, može da zatraži od vas da izvršite popravke ili da korigujete cenu.

Troškovi nakon inspekcije procenitelja. Svaki kupac koji pozajmljuje novac od finansijske institucije – banke (što će najčešće i biti slučaj) će morati da angažuje profesionalnog procenitelja koji će proceniti vrednost vašeg doma. Izveštaj o proceni može da otkrije neka dodatna pitanja koja semoraju otkloniti kako bi se prodaja mogla realizovati. Naravno da i ovi troškovi padaju na teret vašeg džepa, pa iz tog razloga i oni moraju biti ukalkulisani u vaš izbor najbolje ponude.

  1. Izvor finansiranja

Za vašu odluku o izboru najbolje ponude mora da bude uračunata i kreditna sposobnost vašeg kupca. Živimo u zemlji gde su ovakvi načini kupovine najčešće finansirani iz kredita. Samim tim u obzir morate uzeti i mogućnost da vaš kupac bude odbijen od strane banke, kao i da sam čin prodaje može da traje mnogo duže nego što ste očekivali i dogovorili sa kupcem. Zato su i ove činjenice veoma bitna stavka koja se mora definisati u ugovoru, a koja za posledicu može imati i raskid ugovora.

  1. Dodatni uslovi

Kupac može da pokuša da stavi razne uslove i nepredviđene situacije u ugovor. Iako dobijete odličnu ponudu od njega, na kraju kada dobro pročitate ugovor, možete otkriti da kupac od vas zahteva da ispunite niz uslova pre nego što dobijete novac.  Od vas zavisi da li želite da se bavite svim ovim pitanjima i željama kupca ili da prihvatite nižu ponudu i da završite sa prodajom.

Bitno je da svhatite šta je bitno vama i donosite odluke na osnovu vaših prioriteta. Iako na početku mislite da dobijate odličnu ponudu za vašu nekretninu, cela procedura prodaje može vas na kraju dosta koštati.

Da li se na kraju isplati pristati na ponudu od nekoliko hiljada evra nižu od kupca koji nema neke posebne prohteve i uslove pod kojima će se obavljati prodaja? Pa to od vas zavisi, ali se nadamo da ćete svakako uzeti u obzir mnogo faktora kada budete birali najbolju ponudu za vas. Odvojite vreme  da  pažljivo  proučite  sve  uslove  prodaje  i  odlučite  se  za  ponudu  koja  vama  najviše odgovara.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x