Beogradsko tržište poslovnog prostora

Tržište modernog poslovnog prostora u Beogradu nastavlja da beleži odlične rezultate, nastavljajući jaku razvojnu aktivnost iz prethodne godine. Naime, tokom 2017. godine preko 30.000 m2 novoizgrađenog poslovnog prostora A i B klase je dodato na postojeće tržište, dok je trenutno u aktivnoj izgradnji osam projekata ukupne bruto površine za izdavanje od preko 159.000 m2, koji će prema najavama biti završeni u naredne dve godine.

Tokom prethodne godine, izraelski investitor GTC, završio je radove na svom četvrtom projektu u gradu, nazvanom „FortyOne“, koji se nakon treće tj. poslednje faze prostire na 27.600 m2. Takođe, GTC je u istom komšiluku započeo radove na proširenju i dogradnji svog „GTC Square“, koji će nakon završetka imati preko 46.000 m2 i nosiće naziv „Green Heart“. GTC je osim razvoja sopstvenih projekata bio aktivan i na polju akvizicije postojećih poslovnih objekata, te je svom vlasništvu pridodao i zgradu „Belgrade Business Centar“ sa oko 18.000 m2, čime je svoj portfolio uvećao na preko 100.000 m2 modernog poslovnog prostora.

Još jedan izraelski investitor, AFI Group & Tidhar, je tokom prošle godine priveo kraju radove na proširenju najveće poslovnog kompleksa u gradu, „Airport City-a“, gde su završene dve zgrade ukupne površine 24.000 m2, dok je u planu izgradnja još jednog objekta površine 12.000 m2. AFI Group razvija još dva projekta u starom delu grada, „Business Garden“ površine od 14.000 m2 u okviru stambenog kompleksa „Central Garden“, i „Skyline“ površine od 30.000 m2.

Austrijski Immorent je nakon završetka svog prvog objekta površine 14.500 m2 nazvanog „Sirius“, najavio i njegovu drugu fazu, nakon čeka bi čitav projekat trebalo da broji blizu 25.000 m2 modernog poslovnog prostora A klase.

Domaće investitore u ovoj oblasti predvodi MPC, sa dva aktivna projekta u izgradnji, „Navigator 2“ i „Ušće Tower 2“, sa 27.000 m2, odnosno 22.000 m2 bruto površine za izdavanje. Građevinska kompanija Napred, privodi kraju proširenje i adaptaciju svog nekadašnjeg poslovnog sedišta, koje će nakon završetka imati oko 10.700 m2 i nosiće naziv „N house“. Kompanija Trgomen je u procesu izgradnje „Ziegel House“ objekta površine 5.000 m2, dok u neposrednoj blizini kompanija Roaming završava svoju novu upravnu zgradu površine 4.500 m2. Ukoliko ovom dodamo i informaciju da je tokom prošle godine Societe General Bank-a završila svoju novu zgradu površine 10.500 m2, možemo zaključiti da se i tržište izgradnje poslovnih objekata za sopstvene potrebe ponovo razvija nakon nekoliko godina stagnacije.

Beogradsko tržište modernog poslovnog prostora A i B klase je tokom prošle godine zabeležilo skoro 98.000 m2 novoiznajmljenog prostora, što obuhvata kako nove transkacije, tako i obnavljanje postojećih ugovora o zakupu, proširenje postojećeg zakupljenog prostora ili njihove kombinacije. Ovi parametri su još ipresivniji u prva dva kvartala ove godine, tokom kojih je na tržištu zabeleženo novih transakcija na preko 70.000 m2.

Veliko interesovanje za iznajmljivanje poslovnog prostora, doprinosi da iako smo zadnjih godinu dana svedoci ubrzanog razvoja novih projekata, mesečne rente ostaju stabilne na nivou od 14 – 16,5 EUR/m2 za poslovni prostor A klase, odnosno na nivou od 10 – 14 EUR/m2 za poslovni prostor B klase. Na kraju, stopa prinosa kreće se na nivou od 8,5 – 9,0% za moderan poslovni prostor.

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x