Povećava se porez na imovinu u Novom Sadu

Gradsko veće je utvrdilo prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti na teritoriji grada za 2017. godinu na osnovu kojeg se plaća porez na imovinu, a koji su u proseku veći za nekoliko stotina dinara u odnosu na ovu godinu, saznaje 021.

novi sad

Tako za I zonu koja obuhavata pretežno Centar, Limane, Grbavicu i Rotkvariju cena kvadrata za stan iznosiće 102.455 odnosno za 2.000 dinara više nego ove godine, dok je u II zoni gde su Novo naselje, Detelinara, Podbara, Salajka i deo Telepa, cena kvadrata određena u visini od 90.248 dinara, što je nepunih 2.000 dinara više.

Prema predlogu Gradskog veća u III zoni koja obuhvata deo Telepa, Klisu, Adice, Futog, Veternik, Sajlovo, delove Petrovaradina i Sremske Kamenice cena kvadrata je određena u visini od 46.726, odnosno viša je za oko 1.000 dinara u odnosu na 2016. godinu.

U IV zoni gde se nalaze Šangaj, Rumenka, Čenej i druga prigradska naselja, prosečna cena kvadrata za utvrđivanje poreza na nepokretnost je određena u visini od 44.000 dinara, a u V zoni gde su preostala prigradska naselja kao što su Bukovac, Ledinci, Begeč i druga, na visini od 39.000 dinara. U ove dve zone cene kvadrata nisu menjane.

U svim zonama su cene kvadrata u skoro istim iznosima povećane i za kategorije građevinskog zemljišta, kuća, poslovnih zgrada i garaža. Jedino, čak značajno smanjenje prosečne cene se desilo u III zoni gde je cena kvadrata građevinskog zemljišta smanjena za gotovo 50%, sa 9.084 dinara na 5.186 dinara.

Podsetimo, poslednji put visina poreza je menjana 2014. godine.

Dodajmo još da su Novosađani veoma uredne platiše. Podaci Poreske uprave pokazuju da je procenat naplate poreza u 2015. godini bio 90 odsto, dok poslednji podaci za ovu godinu pokazuju da je u 2016. naplativost 80 odsto.

 

Izvor: 021.rs

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x