Tržište stambenih nekretnina u Subotici

U prethodnoj godini primećena je veća aktivnost na tržištima stambenih nepokretnosti u većini gradova u Republici Srbiji. Najrazvijenije i najaktivnije je svakako tržište stanova na šta ukazuje i obim prometa u 2017. godini.

Dinamično je i u najsevernijem gradu, Subotici. Subotica je sedište severnobačkog okruga i ima 105.681, a primetan je i postepen rast broja stanovnika. Grad je poznat po secesijskoj arhitekturi iz perioda 19. i 20. veka koja se zadržala do danas.

Prema izveštaju RGZ-a u 2017. godini u Subotici je prometovano 788 stanova što je oko 37 % više nego 2014. godine. Približan broj stanova prometovan je i 2016. godine. Takođe, u izveštaju se navodi da se stari stanovi prodaju po ceni od 300 do 750 evra po kvadratnom metru, te da je prosečna cena stana u starogradnji 507 evra po kvadratnom metru. Prosečni kupci kupuju stanove od oko 50 m2 po ceni od 20.000-25.000 evra.

Tržište nekretnina u Subotici je oživelo, a tražnja je veća od ponude. Razlog za to su generalno povoljniji uslovi kreditiranja stanovništva u komercijalnim bankama, ali i razvoj i otvaranje novih radnih mesta u privrednoj zoni “Mali Bajmok”, u kojoj pored lokalnog stanovništva rade i ljudi iz drugih vojvođanskih gradova.

Prema izveštaju RGZ-a cene stanova u novogradnji se kreću od 510 -1097 evra po kvadratnom metru, a prema informacijama sa terena stanovi na boljim lokacijama nude se na prodaju po ceni od 800- 1200 evra/m2. Razlog za porast cena stanova u novogradnji leži i u tome što investitori ugrađuju kvalitetniju opremu i odlučuju se za energetski efikasnije sisteme grejanja u želji da odgovore na zahteve sve izbirljivijih kupaca. Tražnja za stanovima u Subotici je sve veća pa se stanovi u izgradnji relativno brzo prodaju. Kupci se najčešće odlučuju za stanove u centru, na Prozivci i Radijalcu. Uglavnom se traže manji jednoiposobni stanovi i garsonjere, pa je ponuda stanova ovakve strukture nedovoljna.

Subotica je po broju prodatih stambenih objekata na prvom mestu u Srbiji. U prethodnoj godini u Subotici je prodato 1.061 kuća, a slično je bilo i 2016. godine. Broj kupoprodajnih transakcija stambenih objekata postepeno raste pa je broj transakcija u 2017. godini 37% veći u odnosu na 2014. godinu. Kupci sa skromnijim budžetom kupuju kuće na periferiji po cenama od 30.000 do 80.000 evra, dok postoji tražnja i za novijim kućama na boljim lokacijama po cenama i do 200.000 evra. Subotica je zbog svog položaja, blizine mađarske granice, sadržaja i okoline privlačno mesto za život, iako se nije tako činilo prethodnih godina, može se reći da se okolnosti menjaju u korist grada i njegovih stanovnika.

5 1 vote
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x