Tradicionalni katastar temelji se na prikazivanju zemljišta, odnosno katastarskih parcela u 2D obliku.Na tim parcelama upisana su vlasnička i ostala stvarna prava na zemljištu. Interesi na zemljištu nisu ograničeni samo 2D granicama katastarskih parcela. Interesi imaju i prostornu komponentu u trećoj dimenziji, iznad i ispod Zemljine površine.

Potreba za gradnjom objekata, naročito u većim gradovima, dovela je do kompleksne i guste izgrađenosti infrastrukture samog grada. Na kompleksnim objektima odnosi su isprepleteni, po pravilu je moguć upis prava na delovima objekata, dok prostorni prikaz istog najčešće ne postoji. Povećanjem broja tunela, vodovoda, gasovoda, električnih i drugih mreža, koji se nalaze ispod ili iznad zemljišta, a nisu u vlasništvu osobe kome pripada zemljište, javlja se potreba za boljim opisom takvih objekata, kao i njihovim upisom u javne registre.

Intenzivni razvoj urbanih područja doveo je do preplitanja i preklapanja objekata. Čak i kada je kreiranje svojinskih prava koja prate ovaj razvoj moguće u okviru postojećeg zakonodavstva, opisivanje ovih prava predstavlja poteškoću. Izazov je kako registrovati preklopljene konstrukcije u 2D katastarskom sistemu. Interesovanje za 3D katastrom podstiču sledeći faktori :

  • povećanje vrednosti nekretnina,
  • povećanje broja tunela, vodova, kablova, podzemnih parking mesta, zgrada iznad puteva/pruga i drugih objekata na više nivoa,
  • potreba za potpunim upisom 3D prava (pravo svojine na posebne delove objekata. 3D katastar treba detaljno da opiše 3D proctor na koji se prava primenjuju.

Istraživanjem 3D katastra bavili su se najviše Holandija, Australija,  Norveška, Švedska i Rusija. Najveći doprinos razvoju 3D katastru dala je Jantine Stoter iz Holandije. Na osnovu njenog doktorata, sprovedena su praktična istraživanja u Rusiji. Cilj je bio razvoj prototipa 3D katastra. Paulsson i Passch iz Švedske su zaključili da se uglavnom obrađuju tehnička gledišta upisa 3D objekata, iako smatraju da za upis podjednaku važnost ima i pravni deo nekretnine. Savremene tehnologije, softver i hardver pružaju mogućnost kvalitetnog upisa, ali bez pravnog okvira malo toga može biti primenjivo.

Razvoj 3D katastra je dug i zahtevan proces, proces koji je još uvek daleko od stvarnog početka.

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x