Kupovina nepokretnosti – pravi savet vredi mnogo

Kupci često imaju osećaj da znaju šta je najbolje za njih. Naravno, kupac je uvek u pravu, ali je poželjno, pa i neophodno potražiti savet od profesionalaca. Kupovina novog doma je često događaj koji će obeležiti Vaš život, a novi stan će biti oaza mira i radosti za celu porodicu. Najbolje je biti apsolutno siguran u sve elemente i aspekte kupovine kako bi mogućnost loše odluke bila svedena na minimum.

U vreme kada su krediti srazmerno jeftini, a ponuda novih stanova je sve bolja i bolja, nije uvek lako uočiti sve sitne razlike i prepoznati koje su Vaše stvarne potrebe. Zato je savet ljudi koji znaju da definišu šta je to što se traži i kakva je trenutna ponuda od neizmernog značaja. Pre nego što se upustite u kupovinu, kontaktirajte ljude koji znaju šta je trenutno u ponudi – agente za nekretnine, zatim ljude koji će sagledati sve pravne aspekte kupovine – advokate, i, na kraju, kontaktirajte i ljude koji će Vam objasniti koliko Vaš novi stan zapravo vredi – procenitelje vrednosti nepokretnosti. Saveti svih njih će Vam pomoći da donesete pravu odluku. 

Agenti za nekretnine

Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti je, nakon dugo godina nesređene situacije na tržištu na kom su greške i nesavestan rad bile sastavni deo svakodnevnice, uredio poslovanje na tržištu nepokretnosti. Ovim poslom sada mogu da se bave samo licencirani posrednici – agenti – koji su položili državni ispit i stekli pravo da posreduju u prometu nepokretnosti. Tržište će dalje izdiferencirati agente koji rade bolje od onih koji rade ne toliko dobro, a naš savet je da se pre kupovine svakako upoznate sa trenutnom ponudom nepokretnosti kod ovlaščenih agencija i stručnih agenata. Oni će znati da najbrže pronađu nepokretnost koja zadovoljava Vaše potrebe i da daju savet u vezi sa konkretnom nepokretnosti. Od broja soba, povoljnosti lokacije, trenutnog stanja, mogućnosti parkinga, komšija i ostalih bitnih elemenata koji će uticati na konačnu odluku. 

Advokati

Verovatnoi najvažniji faktor pri kupovini nepokretnosti je regulisan pravni status. Ukoliko kupujete neuknjižen stan, tj. stan koji nije upisan u katastar nepokretnosti, zajedno sa stanom kupujete i veliki rizik. Neuknjižen stan povlači razna pitanja koja mogu da Vas mnogo koštaju: može se ispostaviti da ste kupili stan od nevlasnika, možda investitor objekta u kom se nalazi stan nije ispoštovao građevinsku dozvolu pa postoji opasnost od rušenja, možda niste kupili stan koji ste mislili da kupujete itd. Mogućnosti za nesasvesnost i prevaru su velike i zato je krucijalno da pre kupovine dobijete i pravni savet.

Procenitelj tržišne vrednosti

Na kraju, u finalnoj fazi kupovine stana, ako finansirate kupovinu putem stambenog kredita, moraćete da stupite u kontakt sa licenciranim proceniteljem vrednosti nepokretnosti. I u oblasti procene vrednosti je primetan značajan napredak, takođe zahvaljujući novoj legislativi koja je precizno uredila ko sve može biti procenitelj vrednosti. Savet procenitelja je vrlo važan pošto ćete od njega dobiti prave informacije o tržišnoj vrednosti Vašeg novog doma. Ovaj podatak će biti neophodan banci koja finansira kupovinu, a svoje kreditno potraživanje obezbeđuje uspostavljanjem založnog prava na stanu kog kupujete. Takođe, naš je savet da kontaktirate procenitelja vrednosti i pre nego što ste došli do poslednjeg koraka u procesu kupovine, jer ova profesija objedinjuje praktično sve elemente u poslu sa nekretninama i njihova stručnost i poznavanje tržišta, pravnih aspekata i poslovanja banaka je izuzetno korisna za svakog kupca ili prodavca nepokretnosti.

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x