Efekti obrazovanja i značaj kontinuiranog usavršavanja procentelja

Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti donet je u decembru 2016. godine. Od početka primene zakona kojoj smo svedočili u junu 2017. godine do danas u Imenik licenciranih procenitelja vrednosti nepokretnosti je (na dan 31.12.2020) upisano 211 licenciranih procenitelja. Ministarstva Finansija Republike Srbije organizovalo je sedam stručnih ispita na kojima je pozitivan uspeh ostvarilo 143 kandidata i steklo licencu procenitelja vrednosti nepokretnosti. Proces sticanja licence kandidatima nije bio lak pa je na adresu Ministastvo Finansija u poslednjih sedam rokova pristiglo 703 prijave za stručni ispit procenitelja vrednosti nepokretnosti, od kojih 20 nije bilo u skladu sa propisima, te je ukupan broj kanidata za ispit u proteklih sedam rokova bio je 683.

Ministarstvo Finansija nije publikovalo novu statistiku izlaznosti, ali prema podacima iz Imenika licenciranih procenitelja zaključujemo da na današnji dan u Srbiji postoji 216 licenciranih procenitelja vrednosti nepokretnosti.

Jedna od obaveza svakog procenitelja je konstantno usavršavanje, a obaveza svake akreditovane institucije za održavanje profesionalnog usavršavanja procenitelja je rad na razvoju struke.

U skladu sa misijom kompanije DATA INVESTMENT DOO koja zaposlenim proceniteljima pored obaveze da svoj posao obavljaju na profesionalan način, u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, nalaže i obavezne edukacije kako u zemlji, tako i u inostranstvu. U DATI verujemo da razvojem svakog pojedinca razvijamo i našu profesiju procenitelja vrednosti nekretnina u Srbiji.

Nakon niza održanih predavanja na kojima smo okupili vodeće eksperte u oblasti nekretnina, na naše veliko zadovoljstvo, bili smo prepoznati kao tim koji radi na razvoju struke.

Licenca procenitelja i upis u Imenik ovlašćenih procenitelja vrednosti nepokretnosti samo su početak dugačkog puta na kom nas kao profesionalce očekuju novi izazovi. U skladu sa Nacionalnim standardima za procenu vrednosti nepokretnosti svaki procenitelj je u obavezi da na godišnjem nivou radi na svom profesionalnom razvoju i da doprinosi struci, a kao dokaz o istom neophodno je da Ministarstvu Finansija priloži dokaz o pohađanju kontinuirane edukacije. Svaki procenitelj je u obavezi da tokom jedne godine dobije 20 CPD bodova koje stiče na kontinuiranim edukacijama koje pohađa i koji garantuju da je procenitelj radio na profesionalnom razvoju.

Kompanija Data Investment odnedavno je postala akreditovani organizator kontinuiranog profesionalnog usavršavanja procenitelja vrednosti nepokretnosti. Podatak publikovan na zvaničnom sajtu Ministarstva Finansija je da su organizatori kontinuiranog profesionalnog usavršavanja licenciranim proceniteljima koji su pohađali njihove programe u 2017. godini dodelili 120 CPD bodova, u 2018. godini 2.382 CPD boda, dok je taj broj tokom 2019. godine porastao na 4.549 bodova.

Iz svega navedenog vidimo da se profesija procenitelja u Srbiji iz godine u godinu razvija, konkurencija u obrazovanju nije mala i zadatak svakog organizatora jeste da neprestano radi na unapređenju sadržaja koje nudi. Data tim uskoro počinje sa predavanjima, a mi u timu se nadamo da će polaznici naših kurseva imati želju da nam se pridruže i da zajedno sa nama rade na razvoju profesije procenitelja vrednosti nepokretnosti.

5 1 vote
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x