IZ DRUGOG UGLA

     Iako je lepo biti inovativan, samostalan i diktirati tempo u kreiranju novih stvari ,nije na odmet zaviriti kod komšije u dvorište i videti kako oni rade… Naime procene nekrentina u Nemačkoj je regulisano od strane German Construction Law. Kako bi se nekretnine procenjivale što adekvatnije formirane su grupe za procene nekretnina u određenim kantonima ili u većim gradovima Nemačke. Te grupe su se sastojale od ljudi različitih struka, kao što su agroinženjeri, arhitekte, građevinski inženjeri, bankarski sektor itd. Zadatak tih grupa bio je da se uspostavi I održi transparentno tržište nekretnina, tako što će na internetu ili putem drugih sredstava informisanja biti objavljena vrednost nekretnine kao I izveštaj o tržištu nekretnina za neku mikrolokaciju. Kako je ovo uzelo maha I pokazalo se kao korisno nastaje I prvi izveštaj o tržištu nekretnina u Nemačkoj I to 2008. godine. Za ekonomski razvoj I stabilnost bilokoje zemlje, a pogotovo onih u tranziciji neophodno je stabilno I transparentno tržište nekretnina. Kriza u SAD 2008.godine nas je naučila koliko je bitno imati pouzdane informacije o stvarnoj tržišnoj vrednosti nekretnina. Međutim iako je kriza bila globalna, nije u velikoj meri uticala na države koje su imale standardizovanu I regulisanu politiku procene vrednosti nekretnina. Jedna od tih nekoliko država je I Nemačka koja pa skoro I isključuje pojavu mehurićana tržištu nekretnina.

Sakupljanjem kupoprodajnih podataka pravi se prosek vrednosti građevinskih parcela gde se uzima u obzir I stepen razvoja date teritorije. Iako se usvaja da su zemljište I objekat jedno,tj.nemački standardi smatraju da je objekat sastavni deo parcele na kojoj se nalazi, precizniji podaci za dobijanje vrednosti za objekte starije od 30 godina je da se posmatraju neovisno od zemljišta na kom se nalaze. Vrednosti parcela se ažuriraju jednom u dve godine I takve se šalju poreskoj službi, a time postaju dostupne svim građanima Nemačke. Dobijanje informacija o vrednostima nekretnina na osnovu internet kalkulatora je trenutno u razvoju, ali je u planu baza sa zbirkom podataka na nivou cele Nemačke. Te baze bi funkcionisale tako da korisnik unese karakteristike nekretnina na određenom području, kao što su tip objekata, lokacija, površina parcele i samom objekta itd. Kada se svi parametri unesu dobija se okvirna vrednost nekretnine za unešene podatke. Uobičajene metode za procene vrednosti nekretnina su komparativna, prinosna, troškovna kao i kombinacija ovih metoda.

Procenitelj nepokretnosti u Nemačkoj za procenu nepokretnosti vrednosti preko 400.000eur, može da naplati izradu iste između 1500-2000eura. Savezna Nemačka organizacija BDSF je glavna profesionalna organizacija koja obuhvata veliki deo licenciranih procenitelja u Nemačkoj. Poslednjih godina je RICS upravo u Nemačkoj stekao oporavak. Druga Nemačka organizacija je DESAG koja takođe uključuje veliki broj procenitelja. Godine 1996., Nemačke banke su formirale HypZert udruženje procenitelja, čija licenca je potrebna u velikoj većini banaka u Nemačkoj.

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x