Cena zakupa i ubrzana izgradnja komercijalnih objekata

U toku 2018. Godine u Beogradu je na trenutnih 770 000 m2 dodato još oko 15 000 m2 poslovnog prostora visokog kvaliteta i klase, koji podrazumevaju novoizgrađene objekte kao i rekonstruisane zgrade starije gradnje. U odnosu na broj stanovnika, ponuda modernih kancelarija je znatno niža od glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope. Uprkos tome, Beograd je primer održivog razvoja poslovnog prostora obzirom da se novoizgrađene poslovne zgrade u potpunosti izdaju u relativno kratkom vremenskom intervalu. Kako raste potražnja za modernim kancelarijskim prostorom, predviđa se da će do kraja 2020. Godine biti izgrađeno novih 130 000 m2 poslovnih objekata koji su u skladu sa visokim standardima internacionalnih klijenata, kao i domaćih firmi.

Proširenje se očekuje i u maloprodajnom sektoru, dok će završetak radova na novim tržnim centrima do kraja 2020. Godine duplo povećati ponudu tržišta nekretnina za ovaj sektor. Povećana ponuda će prouzrokovati blagi pad cena zakupa, koje su u Beogradu do 40 % veće u odnosu na glavne gradove iz regiona. Padu cena u gradovima prethodio je razvoj ovog tržišta koji se dogodio  u periodu od 2007. Do 2010. Godine. Tako je u bugarskoj prestonici na 1,3 miliona stanovnika dostupno 350 000 m2 poslovnog prostora u okviru sedam glavnih tržnih centara, dok Beograd na 1,3 miliona stanovnika ima 150 000 m2 u glavnim tržnim centrima.

Beograd poseduje veliki potencijal u sektoru tržišta nekretnina, zahvaljujući njegovoj veličini i činjenici da se već duži vremenski period nalazi u fazi neprestanog razvoja. Međutim, potrebno je napomenuti da, kada tržište popuni svoj potencijal, potencijalno tržište svakog od centara će se smanjiti, slično situaciji u Sofiji.  Dolazak novih igrača će promeniti tržište maloprodaje u Srbiji, pa će se neki od vodećih tržnih centara po prvi put suočiti sa direktnom konkurencijom. Investitori se, zbog povećane konkurencije, okreću izgradnji ritejl parkova u manjim gradovima kao što su Šabac, Vršac, Subotica i drugi. Ritejl parkovi su posebno primamljivi investitorima, obzirom da izgradnja ovakvih objekata iziskuje manje sredstava i može se izvesti u kraćem vremenskom intervalu i u nekoliko faza.

Iako gore navedeno predviđa pad cene rente u maloprodajnom sektoru, narednih godinu dana će pratiti period stagnacije. Za moderne poslovne prostore se pretpostavlja da će visina cene zakupa ostati stabilna,  ukoliko potražnja za novim poslovnim objektima ostane na održivom nivou.

3.4 5 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x