VODIČ ZA INVESTITORE

Kako za većinu objekata čiju izgradnju finansiraju investitori, građevinsku dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave, daćemo skraćeno uputstvo za dokumentaciju koju je potrebno ishodovati u tom slučaju, a sve u skladu sa Zakonom o planiranju I izgradnji koji je usvojen 2014. godine, a počeo je da se primenjuje 2015. godine kada su usvojeni I Podzakonski akti.

Kako bi se projekat realizovao od ideje do uknjižbe potrebno je sledeće:

  • Lokacijski uslovi
  • Građevinska dozvola
  • Prijava radova
  • Upotrebna dozvola

Rok za izdavanje lokacijskih uslova, građevinske I upotrebne dozvole je po 5 radnih dana.

  • Za dobijanje Lokacijskih uslova potrebno je priložiti idejno rešenje u vidu grafičkog prikaza. Lokacijski uslovi važe 12 meseci od dana izdavanja ili do isteka važenja građevinske dozvole. Lokacijski uslovi sadrže klasu I namenu objekta, položaj objekta u odnosu na regulacione linije, dozvoljeni indeks zauzetosti parcele, dozvoljenu visinu objekta, bruto razvijenu građevinsku površinu objekta (BRGP), uslove I način obezbeđenja pristupa parceli I prostora za parkiranje vozila.
  • Za dobijanje Građevinske dozvole potrebno je priložiti projekat za građevinsku dozvolu, izvod iz projekta za građevinsku dozvolu i dokaz o pravu na zemljištu. Građevinska dozvola se izdaje na ime investitora I eventualno finansijera. Građevinska dozvola sadrži naročito podatke o: investitoru, objektu čije se građenje dozvoljava (gabarit, visina, ukupna površina, predračunska vrednost), katastarskoj parceli ili katastarskim pacelama na kojima se gradi, eventualno postojećim objektima koje je potrebno srušiti, roku važenja građevinske dozvole, dokumentaciji na osnovu koje se dozvola izdaje. Građevinska dozvola se izdaje rešenjem. Sastavni deo rešenja su lokacijski uslovi, iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, projekat za građevinsku dozvolu i izvod iz projekta za građevinsku dozvolu. Građevinska dozvola prestaje da važi ako se ne otpočne sa izvođenjem radova u roku od dve godine od dana pravosnažnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola. Građevinska dozvola prestaje da važi ako se u roku od pet godina od dana pravosnažnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola, ne izda upotrebna dozvola. Postoji mogućnost produženja roka važenja dozvole za još dve godine ako investitor dokaže da je stepen završenosti objekta preko 80%
  • Prijava radova se mora podneti najkasnije 8 dana pre početka izvođenja radova. Uz prijavu radova podnosi se dokaz o plaćenom doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta. Prijava radova sadrži planirani datum početka I rok završetka izgradnje.
  • Za dobijanje Upotrebne dozvole potrebno je priložiti projekat izvedenog stanja ukoliko je bilo izmena prilikom gradnje ili projekat za izvođenje ukoliko nije bilo izmena, izveštaj komisije za tehnički pregled, elaborat geodetskih radova za izvedeni objekat I posebne delove, elaborat geodetskih radova za podzemne instalacije I sertifikat o energetskim svojstvima zgrade ukoliko se isti zahteva za predmetni objekat.

 

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor. Iznos doprinosa se utvrđuje tako što se osnovica koju čini prosečna cena kvadratnog metra stanova u novogradnji u jedinici lokalne samouprave, odnosno gradskoj opštini prema poslednjim objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike, pomnoži sa ukupnom neto površinom objekta koji je predmet gradnje (izraženom u m2), koeficijentom zone koji ne može biti veći od 0,1 I koeficijentom namene objekta koji ne može biti veći od 1,5. Doprinos se može platiti jednokratno ili u ratama u period od 36 meseci. Ukoliko se doprinos plaća jednokratno može se ostvariti popust od maksimalnih 40%, a ukoliko se plaća u ratama, prva rata u visini od 10% doprinosa se plaća pre prijave radova I mora se priložiti određeno sredstvo obezbeđenja u vidu bankarske garancije ili hipoteke.

U razmatranom slučaju, kada investitor želi da izgradi objekat za koji građevinsku dozvolu izdaje nadležna jedinica lokalne samouprave, odnosno opština, potrebna je sledeća projektno – tehnička dokumentacija:

  • Idejno rešenje
  • Projekat za građevinsku dozvolu
  • Projekat za izvođenje i
  • Projekat izvedenog stanja (ukoliko je bilo izmena u toku gradnje)
0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x