Beogradsko tržište stambenog prostora

Tržište stambenog prostora ostaje najaktivniji segment u okviru beogradskog tržišta nekretnina. Imajući u vidu visoku tražnju koja traje zadnjih nekoliko godina, i pored značajne ponude, broj prodatih stanova prevazilazi broj novoizgrađenih u prestonici, što je omogućilo investitorima povećanje prodajnih cena u okviru svojih projekata. U prethodnoj godini u Beogradu je prema podacima Republičkog geodetskog zavoda prodato oko 14.000 stambenih jedinica, dok je u prvoj polovini 2018. godine prodato preko 8.000 stanova, od čega najveći broj na opštinama Zvezdara, Voždovac i  Novi Beograd. Sa razvojem ovog segmenta tržišta, i sami kupci stambenih jedinica postali su informisaniji i zahtevniji, obraćajući pažnju ne samo na kvalitet i strukturu stana, već i na arhitektonska rešenja i dodatne pogodnosti u okviru objekta ili kompleksa u kojem se stan nalazi.

Novi Beograd ostaje jedna od najpoželjnijih lokacija kako za investitore tako i za kupce, s obzirom na to da se na ovoj opštini trenutno razvija nekoliko većih stambenih projekata. Naime, domaća kompanija Deka Inženjering je ušla u četvrtu i poslednju fazu razvoja svog prvog stambeno – poslovnog kompleksa, u okviru koje gradi poslednjih 108 stanova, koji će kada budu završeni biti deo kompleksa „A blok“ od ukupno 900 stanova u bloku 67a. Još jedna domaća kompanija, PSP Farman, nastavlja razvoj svog projekta „West 65“, u okviru kojeg u četvrtoj fazi gradi 100 od ukupno 450 stanova. U istom komšiluku u bloku 65, izraelska kompanija Shikun & Binui Group, započinje razvoj projekta „WellPort“, u okviru kog će u prvoj fazi izgraditi 95 od ukupno 500 planiranih stambenih jedinica. Na kraju, PMC inženjering je započeo radove na izgradnji stambenog kompleksa u bloku 32, koji će nakon završetka brojati 127 stambenih jedinica.

Projekat „Beograd na vodi“ u centru grada, nastavlja svoj razvoj, gde se nakon useljenja prva dva objekta, kula Residences sa 296 stanova, nastavlja gradnja objekata „Parkview“ sa 244 i „Vista“ 228 stanova, čiji je završetak planiran za leto naredne godine, a započeti su i radovi na zgradama „Magnolia“  sa 110 i „Acradia“ sa 244 stambenih jedinica. U ulici Kneza Miloša, izraelski investitor AFI Europe je započeo radove na svom projektu „Skyline Beograd“, koji će se sastojati od dve stambene i jedne poslovne kule, kao i komercijalnog dela sa maloprodajnim prostorom i spa centrom. Isti investitor zajedno sa kompanijom Shikun & Binui Group, završava radove na četvrtoj fazi sa 67 stanova u okviru projekta „Central Garden“ koji će nakon završtka brojati 500 stanova. Na mestu nekadašnje ambasade SAD-a, kompanije Almogim Holdings i Yossi Avrahami su započele radove na projektu „Kneza Miloša Residences“, koji će se sastojati od 226 stambenih jedinica.

Kompanija Shikun & Binui Group se javlja kao investitor još jednog velikog projekta, „Voždovih kapija“, u okviru kojih se trenutno u prvoj i drugoj fazi gradi 235 od ukupno 700 stanova. Novosadska kompanija Aleksandar gradnja, u Južnom bulevaru razvija stambeni kompleks „Kapije Vračara“ sa 250 stanova. Na Zvezdari su u izgradnji dva kompleksa, „Moj Aviv“ sa 76 stanova, gde se kao investitor javlja još jedna izraelska kompanija Aviv Arlon, i „East Side“ sa planiranih 347 stanova, dokaće kompanije Granit Invest. Na kraju, u opštini Zemun Građevinska direkcija Srbije razvija trenutno najveći projekat u gradu, „Zemunske kapije“, koji će nakon završetka borjati 1.700 stanova, od kojih se u trenutno u prvoj i drugoj fazi gradi 689 jedinica.

Što se tiče prodajnih cena, rezidencijalni delovi opštine Savski venac, Dedinje i Senjak, drže vodeće pozicije sa najvišim vrednostima, koje se za stanove u okviru projekata visokog kvaliteta kreću u rangu od 2.500 do 3.200 EUR/m2. Novogradnje visokog kvaliteta na opštinama Vračar i Stari grad ih prate sa prodajnim cenama koje su u rangu 2.500 do 3.000 EUR/m2, dok se slični stanovi na opštini Novi Beograd kreći u rangu od 2.200 do 2.500 EUR/m2 sa PDV-om.

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x