Osiguranje od profesionalne odgovornosti   

Sve što radimo ili smo propustili da uradimo u poslu, predstavlja potencijalni izvor opasnosti za treća lica i njihovu imovinu. Odgovornost za čisto finansijske štete podrazumeva da ste Vašim činjenjem ili propustom naneli materijalni gubitak trećem licu, bez ugrožavanja njegove imovine ili zdravlja. Osiguranje od profesionalne odgovornosti jedno je od onih vrsta pokrića koje postaje neizostavni deo svake ozbiljne kompanije. U poslednjih deset godina primetan je porast broja  kompanija čije usluge uključuju specifičnu vrstu usluge – proceniteljsku,  konsultantsku, ekspertsku, savetodavnu I dr. Ovakva vrsta usluge nosi veliku  odgovornost prema klijentima, ali i  mnogo veću odgovornost za poslodavce koji se bave prethodno navedenim poslovima. Procena pokretne i nepokretne imovine koja je pogrešna i odstupa od realne tržišne vrednosti, može trećem licu naneti veliku štetu , savet konsultanta koji nije doneo željeni rezultat ili neka druga vrsta propusta koja nekad direktno  ne zavisi od  vas samo su neki od povoda za brojne tužbe i sporove koji su učestala pojava u poslovima koji se temelje na ovim principima. I najmanja tužba ostećenog lica ili onog ko misli da je oštećen može da uništi vaš posao ne samo zbog finansijskih izdataka, već pre svega  u smislu izgubljene reputacije i poverenja koje može naneti nesalgledive posledice vašoj firmi.Iako su propusti  i greške sastavni deo profesija koje se temelje na pružanju usluge putem procene, savetovanja i ekspertize,  i dalje većina kompanija u Srbiji upravlja rizicima koji je nedovoljno jak da zaštiti poslovanje kompanije u slučaju nastanka događaja koji mogu naneti štetu poslovanju  i posluju bez polise.

Značaj osiguranja od profesionalne odgovornosti  je u tome što Vam pruža sigurnost kao osiguraniku, jer vas oslobađa od štete koju biste mogli naneti obavljajući svoj posao, svoju delatnost. Kao osiguranik, dobijate neophodnu sigurnost, a istovremeno i treće lice dobija osiguranog platioca štete što mu uliva poverenje u poslovnu saradnju. Dakle, osigurana je vaša odgovornost za štete proistekle ili iz delatnosti.

Data Investment kao društveno odgovorna kompanija dugi niz godina poseduje polisu osiguranja od profesijalne odgovornosti, a kako smo rasli kao firma tako smo ugovarali veće polise osiguranja od profesionalne odgovornosti. Uzimajuću u obzir da naša kompanija danas ima lidersku poziciju u oblasti procena na teritoriji Srbije, da aktivno sarađujemo sa finansijskim institucijama, stečajnim upravnicima, javnim izvršiteljima, advokatima I dr. prepoznali smo važnost posedovanja pomenute polise i za 2018 godinu potpisali smo polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti na 1.000.000 eur  kako bi već zasluženo poverenje od strane svih trećih lica sa kojima sarađujemo utemeljili na najstabilnijm osnovama.

Važno je napomenuti da u dosadašnjem radu nismo imali problema prouzrokovnih pogrešnom procenom koja je nanela štetu trećem licu, ali smo svesni  da niko nije nepogrešiv i da  polisom stičemo još veće poverenje svih učesnika na finansijskom tržištu i  tržištu nekretnina jer je nasa misija stvaranje i promovisanje poverenja na finansijskom tržištu.

Kako je novi Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti počeo da se primenjuje u julu 2018 godine, svi licencirani procenitelji su obavezi da imaju polisu osigranja od profesionalne odgovornosti  na iznos od 50.000 eur, a  kao što je prethodno navedeno naša kompanija ima polisu osiguranja od odgovoronosti na 1.000.000 eur. čime smo još jednom pokazali liderstvo u profesiji procenitelja.

 

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x