STANJE NA TRŽIŠTU NOVOGRADNJE

     Beograd je uvek bio najskuplja lokacija za kupovinu stana u Srbiji. Međutim, u protekle 3 godine u Novom Sadu je došlo do primetnog skoka cene novogradnje. U suštini se radi se o “prime” lokacijama ali je pre 5 godina bilo nezamislivo da se stan u Novom Sadu plati 1.900 eur/m2, a informacije sa terena ukazuju da se najskuplji stanovi u Novom Sadu najbrže prodaju. Tendencija kvalitetnije gradnja na najboljim lokacijama, a samim tim i većih cena stanova prikazuje veliku potražnju za luksuznim nekretninama. Takođe, u Novom Sadu je na više lokacija rezidencijalnog karaktera u užoj gradskoj zoni u toku izgradnja urbanih vila (uglavnom sa četiri stana, pripadajućim dvorištem, garažama i podrumom) koje se grade najkvalitetnijim materijalima i dostižu cenu od 1.500 do 1900 eur/m2.

     Najatraktivnije lokacije u Beogradu su Vračar i Novi Beograd. Vračar zbog nepostojanja dovoljno slobodnog zemljišta i lokacija za gradnju, a Novi Beograd prvenstveno zbog povećanja kvaliteta stanovanja, kompletne infrastrukture sa svim sadržajima i prisustvom skoro svih stranih predstavništva multinacionalnih kompanija. Velika je tražnja i za stanovima na Banovom Brdu, Autokomandi, oko Vukovog spomenika gde su cene od 1.800 do 2.200 evra po kvadratu. Oko Arene, na Dedinju, Dorćolu i Slaviji cena se kreće od 1.800 do 2.800 evra. Ipak, najskuplje lokacije su u “Beogradu na vodi” i kod Hrama Svetog Save gde je kvadrat novogradnje od 2.800 do 4.500 evra i gde se većina stanova proda još u toku izgradnje stambene zgrade.

     Najatraktivnija lokacija u Novom Sadu po pitanju novogradnje je Stari Grad, a velika je tražnja i za stanovima u novogradnji na Limanu, Grbavici, okolini Spensa i na Bulevaru Oslobođenja. Najskuplja lokacija je na potezu između ulica Beogradskog Keja, ulice Maksima Gorkog do Bulevara oslobođenja pa preko Bulevara Cara Lazara gde se cene novogradnje kreću od 1.500 do 1.850 evra. Na Limanu i Grbavici cena novogradnje kreće se od 1.350 do 1.500 eur/m2, na novoj Detelinari i Bulevaru Evrope od 1.150 do 1.350 eur/m2, na somborskom bulevaru od 1.000 do 1.200 eur/m2. Pored postojećih velikih projekata stambene gradnje (Kraljev Park, Pupinova Palata, stambeno poslovna zgrada na uglu Bulevara oslobođenja i Braće Ribikar) u pripremi su veliki projekti izgradnje stambenih jedinica na kružnom toku Bulevara Evrope kod Limana i u blizini Keja ukazuju na veliku tražnju za novogradnjom sa višim cenovnim rangom u Novom Sadu.

     Na osnovu svega navedenog mišljenja smo da je u proteklih godinu dana velika ekspanzija stambene novogradnje u najrazvijenijim gradovima Srbije, na koju utiče “jeftin novac”, migracija stanovništva ka najrazvijenijim gradovima, izmene zakona o pdv-u kojim je predviđeno da oni koji kupuju prvi stan imaju pravo na povraćaj PDV i u slučaju kada je ta nekretnina pod hipotekom. Odnosno, stanovi u novogradnji, bez obzira što su već bili u prometu i na kojima je aktivirana hipoteka od strane banke, posmatraće se kao da su prvi put u prometu i kupci će imati pravo na povraćaj poreza, kao i velika količina finansijskih sredstava u rukama pojedinaca koji usled malih kamata na štednju i sve skupljeg poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini kao sigurnu investiciju vide ulaganja u stambene nepokretnosti. Do kada će trajati ovaj trend trenutno niko ne može predvideti, a kao potencijalni problem može ukazivati podatak da se u proseku u Beogradu i Novom Sadu samo 30% stanova proda putem stambenih kredita, a ostalo su sopstvena finansijska sredstva.

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x