Novo ruho silosa

Sve je češća zastupljenost ulaganja određene investicije kako bi se objekti ili kompleksi doveli u stanje maksimalne iskorišćenosti i produktivnosti. Međutim, često se dešava da industrijski kompleksi ne vide značajniji potencijal zbog same namene koja je specifična, a koja se u istima odvija. Inženjeri su svojim idejama poslednjih godina uspeli da demantuju ustaljene norme i uz učešće velikih investitora uspeli da daju nova rešenja koja privlače pažnju kupaca i zakupaca, kao i šire javnosti. Koja su to rešenja? Koliko je potrebno investicije u slične projekte? Koliko isti vrede nakon rekonstrukcije? Neka od savremenih rešenja koja predstavljaju najbolje primere inženjera koji koriste različite strategije prilikom ponovnog korišćenja starih silosa su sledeća:

Muzej savremene afričke umetnosti Zeitz (MOCAA) je prvi objekat te vrste koji je otvorio svoja vrata u Kejptaunu. Srž zgrade je spektakularni centralni atrijum. Rekonstrukcija vredna 37 miliona dolara manifestovala se u objektu iz 1920-ih godina, gde su inženjeri izložili svoj rad u postindustrijskom prostoru. Originalna unutrašnja struktura koja se sastojala od 42 gusto izgrađene betonske cevi, dimenzija 5,5 metra i 33 metra u velikoj meri je uklonjena i zamenjena prostranim prostorima koji su pogodni za novu delatnost. Spoljašnji izgled je sačuvan, zajedno sa unutrašnjim klasterom cilindara na kojima su izvršeni određeni radovi kako bi se stvorila centralna eliptična praznina.

FRØSILOS, Kopenhagen, Danska je projekat kojim je zabeležen još jedan domašaj u rekonstrukciji i prenameni starih industrijskih objekata u novo ruho. Kako su apartmani glavni tip nekretnine na datom tržištu, bilo je razumno pretvoriti par betonskih silosa iz 1963. godine u stambeni objekat sa panoramskim pogledom. Tako je unutrašnjost silosa ostala šuplja te ista funkcioniše kao atrijum, dok su apartmani raspoređeni po obodu silosa. Novonamenski prostor raspolaže sa 84 stana površine od 90 do 200 m2.

SUGARCITY, Holandija je projekat kojim je skoro 30% površine silosa uklonjeno kako bi se dobila struktura koja je trenutno izgrađena. Iako je time obezbeđeno dovoljno dnevne svetlosti na površini od 15.300 m2 poslovnog prostora, arhitekte ovog projekta su formirale bogatiji fasadni front postavljanjem dodatnih redova lažnih dekorativnih prozorskih okvira – pri čemu je samo 352 od ukupno 600 prozora stvarno.

GASHOLDERS, Ujedinjeno Kraljevstvo je primer transformacije gasnih silosa u novonamenske objekte u Londonu. Trandicionalno ove strukture su zamišljene kao prostori koji se u slučaju ispune gasom šire do čeličnog okvira. Izgrađeni 1867. godine, spojene strukture Grade-II sada predstavljaju kompleks sastavljen od 145 novih stanova.

Razumno je da su investicije u date objekte i njihovu rekonstrukciju, pa samim tim i prenamenu na visokom nivou. Izazov za procenitelje je predvideti data ulaganja, kao i totalnu investiciju u završetak, pa i konačnu tržišnu vrednost istih. U obzir prilikom proračuna i predikcije istih imaju kako korišćeni materijali, tako i radovi na izmeni i dogradnji postojećih objekata, ali i na uređenju okolnog prostora koji predstavlja pristup datim novoizgrađnim strukturama.

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x