Povoljniji uslovi kreditiranja malih i srednjih preduzeća

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević prisustvovao je danas potpisivanju prvog Ugovora o kreditnoj garanciji u okviru evropskog COSME programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, čime se obezbeđuju sredstva za preduzetnike po povoljnim uslovima.

Ugovor su potpisali direktor odseka za EU garancije Evropskog investicionog fonda Gunar Mai i predsednik Izvršnog odbora Banke inteza Draginja Đurić.

Knežević je tom prilikom ocenio da je ovaj ugovor veoma značajan za mala i srednja preduzeća i preduzetnike, koji su, kako je ocenio, kičma razvoja svake zemlje, jer im obezbeđuje povoljnije uslove za kredite.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije vidi mala i srednja preduzeća i preduzetništvo kao nosioce razvoja, pri čemu se značajna sredstva u budžetu izdvajaju za finansijsku i nefinansijsku podršku tom sektoru.

On je podsetio na to da je za podršku u ovoj godini, koja je proglašena za godinu preduzetništva, predviđeno 16 milijardi dinara, od kojih su 4,4 milijarde bespovratna sredstva, a da je do sada podržano ukupno 7.850 preduzetnika sa 10,5 milijardi dinara.

Vlada će nastaviti da podržava iznalaženje novih izvora finansiranja za taj sektor, kao i da, u saradnji sa bankama, obezbeđuje kontinuitet u realizaciji evropskog programa COSME, naglasio je ministar, izrazivši očekivanje da će se u ovu akciju uključiti i druge banke.

Prema njegovim rečima, za sada je obezbeđeno 60 miliona evra, koji će se srpskim preduzećima nuditi za nabavku obrtnih sredstava na rok od 36 meseci, uz veoma nisku kamatu i bez hipoteke.

Knežević je rekao da je maksimalni iznos koji može da dobije neko preduzeće 150.000 evra, a minimalni iznos nije definisan, dok kamatna stopa zavisi od kreditne sposobnost i kreće se od minimum 2,39 do 7,75 odsto.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je da Srbija nije izuzetak kada su mala i srednja preduzeća u pitanju, i da i ovde taj sektor čini kičmu ekonomije, budući da je više od 98 odsto malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju 65 odsto svih zaposlenih u privatnom sektoru, a doprinose 56 odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, svaki program koji može da pomogne malim i srednjim preduzećima je dobrodošao, a upravo program COSME to i čini i daje na taj način podršku privredi u celosti.

To je razlog što se EU fokusira na podršku ovom sektoru, naglasio je Devenport i podsetio na to da Unija ima i drugih programa koje je usmerila na taj sektor, među kojima je program “Progres”, namenjen nerazvijenim opštinama.

Đurić je poručila da je ta banka i u prethodnom periodu podržavala srpsku privredu, i dodala da to što je prva banka u Srbiji koja počinje realizaciju COSME programa potvrđuje njenu opredeljenost da kao najveći kreditor privrede bude pouzdan partner Vladi u promociji preduzetništva i njegovom razvoju.

Ugovor koji smo danas potpisali omogućiće nam da u ovom segmentu privrede stavimo na raspolaganje neophodna sredstva pod povoljnijim uslovima od tržišnih, uz nižu kamatu i produženi period otplate, naglasila je ona.

Mai je rekao da je COSME program EU za konkurentnost preduzetnika i malih i srednjih preduzeća, sa ukupnim budžetom od 2,3 milijarde evra za period od 2014. do 2020. godine.

Prema njegovim rečima, ovom programu se do sada priključila 21 država, a Srbija je sedma zemlja izvan EU koja se pridružila tom programu u novembru prošle godine, a od danas može da koristi sredstva iz tog projekta.

 

Izvor: Poslovno jutro

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x