RICS RED BOOK – SVETA KNJIGA PROCENITELJA

“Red Book” predstavlja i preporučuje korišćenje najnovijih međunarodnih standarda i dopunjava ih dodatnim zahtevima i smernicama za najbolju poslovnu praksu, koje zajedno pružaju najviši nivo uverenja u pogledu profesionalizma i kvaliteta. Red Book se može primeniti na procene biznisa, nematerijalnih dobara, kao i procene nepokretne imovine, lične imovine, postrojenja i opreme. Međunarodni standardi procene vrednosti (International Valuation Standards – IVS) su u celosti objavljeni zajedno sa Globalnom sekcijom Red Book-a.

Sadržaj Rics Red book 2017:
• Primena RICS smernica u praksi (Valuation Practice Guidance – VPGA)
• VPGA 1 Procena vrednosti za finansijsko izveštavanje
• VPGA 2 Procena vrednosti za obezbeđenje hipotekarnog kredita
• VPGA 3 Procena vrednosti preduzeća i vlasničkog udela
• VPGA 4 Procena vrednosti individualnih nepokretnosti koje generišu prihod od poslovanja
• VPGA 5 Procena vrednosti postrojenja i opreme
• VPGA 6 Procena vrednosti nematerijalne svojine
• VPGA 7 Procena vrednosti lične imovine, uključujući umetnička dela i antikvitete
• VPGA 8 Procena vrednosti udela u nekretninama
• VPGA 9 Identifikacija portfolija i grupa poseda
• VPGA 10 Pitanja koji mogu izazvati materijlnu nesigurnost u proceni vrednosti
• Međunarodni standardi o proceni vrednosti (International Valuation
Standards – IVS) 2017.

RICS Profesionalni standardi: označeni prefiksom PS i obavezni u svim okolnostima za članove koji izrađuju pisane procene vrednosti (kao i usmene, u najvećoj mogućoj meri).
RICS Tehnički standardi i performanse procene vrednosti: označeni su prefiksom VPS, sadrže konkretne, obavezne (videti PS 1.5 za izuzetke) zahteve i relevantne smernice za implementaciju.
Primena RICS smernica u praksi (Valuation Practice Guidance): označeni su prefiksom VPGA, isti daju dalje smernice za implementaciju u naznačenim konkretnim situacijama. Iako nisu obavezne (osim ako je eksplicitno naznačeno podebljanim slovima), one predstavljaju „najbolju praksu”.
Globalni RICS standardi za procenu vrednosti (RICS Valuation – Global Standards) 2017. stupili su na snagu 1. jula 2017. i odnose se na sve procene vrednosti gde je datum procene taj dan ili bilo koji naredni datum.
Međunarodni standardi procene vrednosti su takođe stupili na snagu 1. Jula 2017.

„Cilj je jasno iskazan – uliti poverenje i dati sigurnost naručiocima, kao I drugim korisnicima, da će procena koju bilo gde u svetu izradi procenitelj licenciran od strane Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) biti izrađena po najvišim profesionalnim standardima”.
Naše zakonodavstvo je takođe prepoznalo međunarodni kvalitet i oslonilo se na isti u celosti u Zakonu o proceniteljima vrednosti nepokretnosti i Pravilniku o nacionalnim standardima, kodeksu etike i pravilima profesionalnog ponašanja licenciranog procenitelja. Time je moguće i na današnji dan da se putem međunarodnog sertifikata MRICS dobije status licenciranog procenitelja, kao što je to bilo i prelaznom periodu za nultu licencu procenitelja vrednosti nepokretnosti.
Pored toga bitno je napomenuti da je RICS RED BOOK, samo uvod u svet procena vrednosti i da krovna kuća RICS otvara mnoga vrata za edukaciju i profesionalno usavršavanje na sajtu www.rics.org koji toplo preporučujemo svima.
Scientia potestas est – ZNANJE JE MOĆ!

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x