Pokrajina raspisala konkurs za kupovinu kuća na selu za mlade bračne parove

Image 001

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i direktorica pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački, održali su konferenciju za novinare, povodom raspisivanja konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

Konkurs je danas objavljen u dnevnom listu „Dnevnik“. Pokrajina će u kupovini kuće učestvovati sa sumom do miliona dinara, a za tu namenu do kraja godine opredeljeno je 40 miliona dinara, kako bi se pomoglo mladim bračnim parovima.

Potpredsednik Miroslav Vasin istakao je da Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za privredu na ovaj način žele da poboljšaju situaciju na našim selima, kao i da je ovaj konkurs prvi korak u realizaciji te namere. Prema njegovim rečima, ovo je još jedan strateški plan, jer je resorni sekretarijat do sada ponudio više specifičnih programa, koji su imali funkciju da utiču na privredni razvoj i poboljšaju standrad . Reč je o podsticajima, koji su imali za cilj zapošljavanje stručnjaka na selu, potom program zapošljavanja kojom se Sekretarijat suprotstavio svetskoj ekonomskoj krizi u 2009. godini, kada je zaposleno 15.000 mladih u svojstvu pripravnika u našoj pokrajini ili nekoliko hiljada ljudi kroz samozapošljavanje i novo zapošljavanje. Kako je Miroslav Vasin podsetio, ovaj program je aktuelan i danas, a uspešno je realizovana i ideja izgradnje Edukativnog centra, jedinog takvog na Balkanu, za obuku nezaposlenih lica.

„Danas započinjemo isto tako jednu čini se stratešku ideju u cilju da oživimo naša sela i olakšamo položaj mladim bračnim parovima, koji iz podstanarskog statusa u gradovima, u opštinskim mestima, imaju želju da odu i da žive na selu“, kazao je Vasin.

Ukazao je da je ova akcija zahtevala složene pripreme, jer su se nametala brojna pravna pitanja koja je valjalo predvideti.

„Predmet konkursa, čiji je nosilac Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova, je dodela bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, supružnicima i vanbračnim partnerima sa prebivalištem na teritoriji AP Vojvodine koji nemaju stambeni prostor u vlasništvu. Pod seoskim kućama smatraju se nepokretnosti koje se nalaze u selima izvan gradskih, opštinskih i prigradskih naselja. Ukupna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu iznose 40 miliona dinara. Naša računica je da na ovaj način mladim bračnim parovima omogućimo kupovinu 40 kuća. Ako neko kupi nešto jeftiniju kuću, onda će to omogućiti da se kupi i nekoliko kuća više“, saopštio je Miroslav Vasin na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi.

Govoreći o ciljevim konkursa, potpredseednik Vasin je istakao da se imalo u vidu oživljavanje sela i povećanje nataliteta. Kako je saopštio, prednost će imati bračni parovi koji već imaju decu, odnosno broj dece. Zatim, iniciranje poboljšanja demografske strukture kao preduslova za pokretanje privrednih aktivnosti. Takođe, povećanje broja žena, koje će biti vlasnice nepokretnosti, odnosno poboljšanje njihovog položaja. Pravo učešća na konkursu će imati supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana i vanbračni partneri u skladu sa zakonom. Učesnici konkursa u trenutku konkurisanja ne mogu biti stariji od četrdeset godina života, uslov je i da nisu u krvnom srodstvu sa potencijalnim prodavcem nepokretnosti, da nisu vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nepokretnosti i da istu nisu otuđili u prethodnih pet godina. Uslov za konkurisanje je da je bar jedan od supružnika zaposlen, a predstavnicima lokalnih samouprva biće upućen zahtev da licima kojima je pokrajina odobrila kupovinu nekretnine, pomognu sa sufinansiranjem njihovih putnih troškova. Takođe, uslov je i da supružnici imaju neprekidno pet godina prijavljeno boravište na teritoriji AP Vojvodine i da građevinska vrednost nekretnine ne prelazi 1,5 miliona dinara. Nakon podnošenja ovih dokaza uz prijavu, kada Komisija proceni da su ispunjeni svi uslovi, supružnici mogu da pronađu kuću koju će prijaviti stručnoj komisiji, nakon čega će biti doneta konačna odluka. Prijave će se primati do 15. januara 2015. godine.

Direktorica pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački dodala je da je učešće u realizaciji ovakve ideje veliko zadovoljstvo.Ona je još navela da ukoliko učesnici konkursa imaju isti broj bodova, prednost će imati učesnici čija nekretnina ima veću okućnicu, kao i učesnici čija se nekretnina nalazi na teritoriji opštine sa statusom nerazvijene ili nedovoljno razvijene, što je regulisano Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu.

Konkurs se može pronaći na sajtu Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova www.ravnopravnost.org.rs

Izvor: www.vojvodina.gov.rs

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x