Projektno finansiranje

Projektnim finansiranjem  Banka finansira izgradnju kako stambenih tako i poslovnih objekata.

Projektno finansiranje predstavlja novu uslugu Sberbank Srbija a.d., odnosi se pre svega na finansiranje projekata izgradnje stambeno-poslovnih objekata, koji su predmet prodaje ili iznajmljivanja na tržištu.

Krediti za projektno finansiranje se odobravaju i pravnim licima i fizičkim licima, koji u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji učestvuju u realizaciji stambeno – poslovnih objekata, kao investitori odnosno odgovorni izvođači radova i poseduju značajne reference u izgradnji investicionih objekata.

Preduslov za finansiranje i kreditiranje projekata iz projektnog finansiranja je da podnosilac zahteva obezbedi u skladu sa Zakonom, dokaz o pravu svojine i kompletnu tehničku dokumentaciju za izvođenje radova izgradnje objekata.

Korisnik kredita za projektno finansiranje je u obavezi da osnuje novo preduzeće i učestvuje u celokupnoj investiciji sa minimalnim iznosom od 25% do 30%.

Kredit za firme iz oblasti projektnog finansiranja se isplaćuje korisniku sukcesivno i namenski, prema utvrđenoj dinamici povlačenja sredstava, a nakon podnošenja izveštaja, odnosno situacije overene i odobrene od strane konsultanta i banke. Klijent počinje sa otplatom kredita ne ranije od završetka gradnje objekta koji je predmet finansiranja i prilagođen je planiranoj projekciji prodaje nekretnina.

Kao obezbeđenje kredita za projektno finansiranje Banka uzima zalogu nad kapitalom novoosnovane firme.

U cilju podsticanja prodaje, Sberbank Srbija a.d. odobrava stambene kredite fizičkim licima pod veoma povoljnim uslovima. Tako građani mogu kupovati nekretnine iz projektnog finansiranja dok su još u izgradnji, ili po završetku. U slučaju da se kupuju nekretnine u izgradnji, banka kao obezbeđenje prihvata hipotekarnu izjavu, kojom klijent garantuje da će uspostaviti hipoteku kada se za to steknu odgovarajući uslovi. Sredstva od prodaje ovih nekretnina namenjena su obezbeđenju povraćaja kredita za projektno finansiranje, prema dogovoru sa investitorom.

Izvor: Sberbank Srbija a.d.

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x