Stečaj za većinu preduzeća

Otpremnine za radnike 200 evra po godini staža, a svi su izgledi da će dogodine biti upola manje.

privatizacija

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o privatizaciji kojim se još godinu dana produžava status restrukturiranja za 17 preduzeća, što im omogućava zaštitu od poverilaca. Reč je o firmama za koje postoje ili su zainteresovani investitori ili strateški partneri, kao i o onima koje imaju šansu da u tom periodu izađu na „zelenu granu” i uđu u privatizaciju. Tim istim propisom preduzeća sa Kosova izuzeta su iz rokova za privatizaciju. Onim preduzećima koja su razvrstana među „ostala” zakonodavac je dao još jednu šansu – da ponovo procene svoju vrednost ne bi li cenu svela na realne osnove i tako privukla kupce.

Njih nije malo. Na spisku se nalazi 116 preduzeća sa oko 40.000 zaposlenih. Među njima je 48 u restrukturiranju koja od 31. maja ostaju bez zaštite od naplate potraživanja. Ona ostaju da rade kao do sada – pa ko preživi. Država neće krenuti u naplatu dugova, ali ne znači da će banke i dobavljači biti bolećivi. Na ledu ostaju „Simpo”, IMT, IMR, „Azotara”, MSK, BIP, PIK Zemun, „14. oktobar”, „Preduzeće za puteve Beograd”, „Mostogradnja”, Jagodinska pivara, Beogradski sajam. Doduše ima i preduzeća u kojima poverioci neće da blokiraju preduzeća, jer procenjuju da je bolje da rade. Takva je „Lasta” koja duguje 80 miliona evra. Ona nije u restrukturiranju i nema zaštitu od naplate, ali poveriocima nije u interesu da je oteraju u stečaj.

U ovom trenutku nije moguće proceniti koliko će radnika nakon rešavanja tog statusa ostati bez posla. Neke firme će kroz stečaj doći do kupca, jer tako neće biti opterećene starim dugovanjima, dok je moguće da za neke, predviđene za prodaju, neće biti kupaca.

Država je obezbedila otpremnine za radnike od 200 evra po godini staža. Prošle godine bile su 300 evra, ali su na zahtev MMF smanjene. Ima nagoveštaja da za iduću godinu neće biti veće od 100 evra.

Sertić obećava da će država učiniti sve da omogući uslove da sva preduzeća koja mogu da prežive budu prodata, ali i upozorio rukovodstva tih firmi da moraju da se angažuju i daju svoj doprinos. On je pomenuo da su rešavanje statusa nekih firmi, naročito iz grupe u restrukturiranju, objektivno zakočili njihovi direktori, kojima odgovara da što duže zadrže sadašnje stanje u kome se nalaze na funkciji bez obaveze da bilo kome bilo šta plaćaju.

Uostalom i ranije je direktore tih preduzeća prozivao zbog urušavanja firmi i odugovlačenje privatizacije. Najavio je smenu 10 direktora i 27 zastupnika kapitala. Kako nezvanično saznajemo postoje predlozi i da se preispita poreklo njihove imovine i da se utvrdi kako su trošili državni novac.

Banje dobijaju savetnike

Privatizacija 10 banja u kojima je zaposleno 2.393 radnika poslednja će biti rešavana. Uskoro dobijaju savetnike, a tenderi se očekuju tek u decembru. Država ne želi da ta lečilišta pretvori u spa centre kao što je uradila Mađarska, koja je upravo to učinila, pa sada pokušava da vrati zdravstveni turizam u te banje.

M. Avakumović

Izvor: Politika

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x