PROMOCIJA ZAKONA O PREDŽETVENOM FINANSIRANJU

zakon o predzetvenom finansiranju

Konferencija povodom stupanja na snagu Zakona o predžetvenom finansiranju održaće se u okviru 82. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, 13. maja u 12 časova u Sali 4 u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

Na konferenciji će govoriti:

Prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine

Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine

Miljan Ždrale, direktor sektora za agrobiznis EBRD-a za jugoistočnu Evropu

Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre

Milica Jevtić, šef Odseka za analitiku i statistiku u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine

Miloš Milovanović, koordinator FAO-EBRD projekata u Srbiji

Od 1. juna ove godine, zahvaljujući Zakonu o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, poljoprivredni proizvođači će moći da koriste buduće useve kao instrument obezbeđenja potraživanja koji se predaje finansijerima poljoprivredne proizvodnje.

Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje koji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izradilo u okviru projekta Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) ima za cilj da uspostavi sistem finansiranja koji će omogućiti poljoprivrednicima da na lakši i povoljniji način dođu do novca onda kada im je on najpotrebniji a to je pre početka poljoprivredne proizvodnje. Radi se o kratkoročnim sredstvima, kreditori su komercijalne banke ali i industrija, trgovinske kuće… a poljoprivrednici će dobijena sredstva, prema ugovoru sa poveriocima, vraćati u novcu ili robi.

Ovim zakonom je planirano i uvođenje korišćenja zaloge na budućem rodu kao sredstva za obezbeđenje pozajmice i formiranje Registra zaloga u Agenciji za privredne registre čime se uvodi transparentnost u ceo sistem finansiranja. Ugovor o finansiranju proizvodnje upisivaće se u Registar ugovora o finansiranju koji takođe vodi Agencija za privredne registre.

Projekat EBRD i FAO je istovremeno pokrenut u više zemalja Istočne Evrope a Srbija je najdalje odmakla u realizaciji ovog projekta. U Srbiji je zakon koji se oslanja na brazilski zakon o finansiranju poljoprivrede iz 1994. godine usvojen 25. novembra 2014. a zvanično stupa na snagu 1. juna ove godine.

Nakon konferencije biće upriličen koktel u restoranu Master centra (Sala 1, Kongresni centar).

 

Izvor: AGRONEWS

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x