Izveštaj CBRE za stambeni prostor u Beogradu

Vesti: Deka Inžinjering započeo izgradnju prve faze velikog projekta mešovite namene u novobeogradskom bloku 67a, koji će obuhvatiti 296 stanova i 27 poslovnih prostora.

Građevinska Direkcija Srbije je dovršila izgradnju najvećeg rezidencijalnog kompleksa u Beogradu u naselju Stepa Stepanović koja obuhvata 4.616 stanova i 146 poslovnih prostora. Nedavno je završen i kompleks sa 707 stanova u naselju Dr. Ivana Ribara. Cena po metru kvadratnom se kreće od 1.250 do 1.290 eura, sa PDV.

Ponuda stambenog prostora:

Građevinski sektor u Srbiji beleži i dalji pad aktivnosti od 17%, u smislu novoizgrađenih stanova, kao i prethodnih nekoliko godina. Međutim, zahvaljujući zajedničkim naporima vlade i investitora, u 2012. godini je zabeležen najveći broj izgrađenih stanova u poslednjih 15 godina u Beogradu, a taj broj prelazi 8.000. Beogradsko tržište stambenog prostora je, zahvaljujući globalnom oporavku od ekonomske krize, pogurano unapred, što je posledica nekoliko velikih projekata koji su dovršeni nedavno,a  nekoliko projekata se nalazi u završnim fazama. Ponuda rezidecijalnog prostora visoke klase je proširena nedavnim dovršenjem ekskluzivnog Maxima Centra koji obuhvata 100 stanova, a za šta je zaslužna Imperijal gradnja. Pored toga, projekat Pluto Kapitala pod nazivom Harmony Apartmani, je takođe nedavno završen i obuhvata 80 novih stanova, a opština Zvezdara je pozdravila i dovršetak novog velikog kompleksa Alpha city, sa svojih 299 stambenih jedinica. PSP Farman planira, nakon dovršetka prve faze projekta West 65, sa 150 jedinica, da započne radove i na drugoj fazi objekta u okviru kojeg je planirano 100 novih stambenih jedininca.

Početak nove godine je obeležio početak radova na velikom kompleksu u novobeogradskom bloku 67a, sa 137.000 m2 prostora, a kojeg preduzima Deka Inženjering. U prvoj fazi biće izgrađeno 8 lamela sa 296 stanova različite strukture, od garsonjera do četverosobnih stanova, a na prizemlju će se nalaziti 27 poslovnih prostora. Takođe, kompanija Neimar V je nedavno započela sa pripremnim radovima na rezidencijalnom kompleksu u istom bloku, na parceli površine 18.600 m2.

Potražnja:

U godini 2013 je zadržan trend povećanog interesa kupaca, a koji je započeo u drugom delu 2012. godine. Uopšteno, kada se poklope zahtevi kupaca sa dobrom lokacijom i kvalitetno izvedenim projektom, a balans između kvaliteta i cene je pravi, prodaja je tada obezbeđena. Prema podacima NKOSK-a, koji se baziraju na ukupnom broju osiguranih stambenih kredita, broj prodanih stanova je blago povećan, za 5% u odnosu na 2012. S druge strane, ukidanje subvencionisanih stambenih zajmova od strane Vlade Srbije će sigurno i uticati na potražnju u 2014.

Cene (prodajne i cene zakupa):

Cene stambenog prostora su ostale većinom stabilne, zbog izbalansiranijeg odnosa ponude i tražnje. U centralnim beogradskim opštinama, cene stanova visokog kvaliteta kretale su se od najnižih 2.200 eura sa PDV-om, a stanovi prosečnog kvaliteta variraju cenom od 1.700 do 2.200 eura. Uravnotežena tražnja na tržištu stanova za iznajmljivanje je nastavljena i u prvim mesecima 2014. godine. U globalu, tipična visina zakupa iznosi od 8-10 eura po m2 za renovirane stanove i 10-13 eur po m2 za novogradnju, dok neki stanovi mogu da se iznajme za 15 eur po metru kvadratnom, ali to opravdavaju lokacijom i kvalitetom.

Izvor: www.cbre.rs

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x