Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji

Cena hektara kvalitetnog obradivog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini dostiže i do 15.000 €. Za hektar zemlje u Istočnoj i Južnoj Srbiji izuzev u okolini Požarevca i Prokuplja, dobija se najviše 4.500 €, dok se u Vojvodini, posebno oko Srbobrana, Stapara ili Inđije, zemljište prodaje i po 3 puta većoj ceni. U Centralnoj i Zapadnoj Srbiji cena zemljišta kreće se oko 5.000 € po hektaru. Vrednosti variraju u zavisnosti od mikro lokacije, koja je po pitanju zemljišta jedan od najbitnijih faktora. Ovakva situacija tumači se vrlo lako jer je direktno vezana za problem depopulacije sela. Tamo gde nema stanovnika, nema ni zainteresovanih za kupovinu, odnosno, za obradu zemlje. Cena zemlje direktno zavisi od njenog mesta, ali ima još mnogo faktora, kao što je kvalitet, da li je u pitanju veća ili manja parcela, da li ima kanale za odvodnjavanje ili bunar za navodnjavanje, da li je u blizini puta ili duboko u ataru. Naravno, vrlo veliki značaj ima i to da li je u tom kraju zemlja tražena, jer i za zemljište, kao i za sve ostalo što se prodaje, važe odnosi ponude i potražnje.

Većina transakcija koja se obavi ni ne stigne na tržište iz razloga što, na većini lokaliteta, poljoprivredna domaćinstva koja ne poseduju mehanizaciju, ne mogu ostati konkurentna i uglavnom rasprodaju zemljište dogovorom sa poljoprivrednim gazdinstvima koja se nalaze u istom mestu ili kompanijama iz agrobiznisa koje preko resornih komercijalista prate ponudu na lokalitetima i imaju interes da ukrupnjavaju vlasništvo nad obradivim površinama. Uglavnom se prodaju parcele do 10 ha jer zemljoposednici koji imaju veće table kupuju zemljište, a mali poljoprivrednici koji imaju rasparčane parcele prodaju zemljište. Takođe, prodaju i mali poljoprivrednici bez mehanizacije, naslednici koji ne žive u mestu prodaje ili se ne bave poljoprivredom.

Banke su poslednjih godina smanjile kamatu na štednju, stoga i građani koji se ne bave poljoprivredom ulažu novac u zemlju, jer od arende (izdavanja) dobijaju veći novac nego od kamate na štednju.

U poslednja dva kvartala na tertoriji Banata i Bačke ostvarene su prodaje zemljišta površina preko 100 ha, te i takvi podaci ukazuju da i pored suše koja je bila 2017 godine i dalje postoji veliko interesovanje za kupovinu, kako manjih površina tako i velikih tabli obradivog zemljišta.

Istraživanje o tržišnoj vrednosti poljoprivrednog zemljišta kompanija Datainvestment zasniva na dugogodišnjem radu na procenama poljoprivrednog zemljišta, informacijama o ostvarenim prodajama na predmetnim lokalietima, ponudi i tražnji na predmetnim lokalitetima, međunarodnoj metodologiji za dobijanje tržišne vrednosti, implementacijom svih javno dostupnih podataka.

Iz navedenih razloga pri proceni poljoprivrednog zemljišta veoma je bitno da stručna i sertifikovana lica rade procene poljoprivrednog zemljišta. Kako kompanija Datainvestment u svom timu ima dva licencirana procenitelja kao i dva sudska veštaka iz oblasti poljoprivrede, sa spoljnim saradnicima na teritoriji cele Srbije, procena poljoprivrednog zemljišta koji uradi Datainvestment garantuje kvalitetan izveštaj sa svim potrebnim podacima i detaljnom analizom tržišta sa najnovijim informacijama o ostvarenim transakcijama na mikro lokaciji. U prilog tome govori i činjenica da Datainvestment konstantno dobija zahteve kako od domaćih tako i od stranih kompanija za izradu procene poljoprivrednog zemljišta.

0 0 votes
Article Rating

Podelite:

Ostali članci

Automated valuation model – AVM

The future is here! Automated valuation model – AVM – is a new tool which will help banks, financial institutions and all other users to

Časopis nauka + praksa

Kliknite na ovaj tekst ili naslovnu stranu kako bi ste pročitali kompletan časopis 0 0 votes Article Rating

Drugi panel: Inspekcija nepokretnosti

KLIKNITE OVDE DA SE PRIJAVITE NA WEBINAR Pridružite se CPD webinaru (2 boda) koji će biti organizovan 05. marta 2022. godine u 10:00 h kako

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x